“Duurzame inzetbaarheid heeft niks met leeftijd te maken”

Ondanks haar relatief jonge leeftijd van dertig jaar is Dien Mueters bewust bezig met haar eigen duurzame inzetbaarheid. Dien is onderwijskundige bij Gilde Opleidingen en nam afgelopen jaar deel aan de cursus Effectief Leiderschap van UMIO. Wij spraken met Dien over de cursus en over duurzame inzetbaarheid.

Als studente Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen bekleedde Dien meerdere bestuursfuncties. Met die bagage rolde ze zes jaar geleden het onderwijs in. Na twee jaar bij het Citaverde College stapte ze vier jaar geleden over naar Gilde Opleidingen.

Samen blijven ontwikkelen

Dien Mueters.

Duurzame inzetbaarheid heeft niks met leeftijd te maken, vindt Dien. “Het heeft voor iedereen toegevoegde waarde om je te blijven ontwikkelen, want de organisatie waarbinnen je werkt ontwikkelt zich ook”, legt ze uit. “Ik ben dertig jaar, dat is relatief jong. Toch merkte ik dat ik met zes jaar werkervaring anders de cursus Effectief Leiderschap instapte dan voorheen in de collegebanken. Ik kon de theorie nu direct toepassen in de praktijk, dat is heel anders dan alleen maar theorie absorberen.

Er verandert veel, zeker in het onderwijs: wetgeving, demografische ontwikkelingen, noem maar op. Ook wordt tegenwoordig anders lesgegeven; er is veel meer interactie dan vroeger. Ik moet zicht houden op die veranderingen en erin meegaan.”

Belangrijke factoren

Naast de continue ontwikkeling van kennis en vaardigheden vormen gezondheid en vitaliteit ook een belangrijke factor bij duurzame inzetbaarheid. Welke factor vindt Dien het belangrijkste? “Ik vind gezondheid en vitaliteit een hygiënefactor om überhaupt te kunnen functioneren”, antwoordt ze.

“Maar je gezondheid heb je slechts voor een deel zelf in de hand. Ik probeer gezond te eten en voldoende te ontspannen. Ik werk meer dan fulltime en kies tussendoor bewust voor ontspanning. Dat doe ik onder meer door te tennissen en te hardlopen. Als je de factor gezondheid en vitaliteit op orde hebt, komt de ontwikkeling van kennis en vaardigheden om de hoek kijken. Je wilt immers van toegevoegde waarde blijven voor je organisatie. Mijn deelname aan de cursus Effectief Leiderschap draagt daaraan bij.”

Veel vrijheid

Volgens Dien faciliteert Gilde Opleidingen zijn medewerkers goed op het gebied van duurzame inzetbaarheid. “Ik krijg veel vrijheid en vertrouwen om dit zelf in te vullen. Denk daarbij aan vrije tijd en een vergoeding om een opleiding of cursus te kunnen volgen. Ook kan ik korting krijgen op sportabonnementen en deelname aan sportevenementen. Ik stel al die mogelijkheden op prijs en ze vergroten ook mijn betrokkenheid bij de organisatie. Zo snijdt het mes aan twee kanten: ik haal het meeste uit mezelf, blijf gemotiveerd en betrokken, waarmee ik mijn waarde voor de organisatie vergroot.”

Effectief leiderschap

Dien kijkt met een positief gevoel terug op haar deelname aan de cursus Effectief Leiderschap. “In mijn werk moet ik af en toe leider zijn en daarvoor kreeg ik bruikbare instrumenten aangereikt”, geeft ze aan. “Het is een praktische cursus waarin de theoretische onderbouwing verweven is. Dat beviel me goed. Het meeste heb ik geleerd van de spiegel die we regelmatig kregen voorgehouden. Hierdoor zag ik hoe ik met mijn houding en gedrag anderen in mijn werkomgeving beïnvloed. Dat is vaak herkenbaar, maar soms ook confronterend. Het zorgt ervoor dat ik situaties uit het verleden beter snap en in de toekomst meer grip heb op bepaalde situaties.”

“De deelnemers kwamen uit allerlei verschillende sectoren”, vervolgt Dien. “Maar toch werd snel duidelijk dat we allemaal tegen dezelfde uitdagingen aanlopen binnen ons werk. Hoe ga je om met weerstand? Hoe zet je een verandering in? Hoe ga je om met die collega die niet lekker in zijn of haar vel zit? Dat was een mooi verbindend element tijdens de cursus.”

Loop je ook tegen vraagstukken aan op het gebied van persoonlijke ontwikkeling of organisatieontwikkeling? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We bekijken graag samen met jou en/of je organisatie welk programma of maatwerktraject het beste aansluit bij jouw/jullie uitdagingen.