FOOD FOR FINANCIALS

De snelle technologische ontwikkelingen op het vlak van robotica en kunstmatige intelligentie raken naar verwachting binnen afzienbare tijd alle kerntaken van de financiële functie, en dus niet enkel transactionele processen. Zo zullen business controllers, financial controllers, risk en finance managers grote delen van hun functie snel zien veranderen. De condities hiervoor zijn al grotendeels aanwezig. Robotica en kunstmatige intelligentie vormen daarmee één van de belangrijkste ontwikkelingen voor de financiële functie in de komende jaren. Een groot deel van de financiële professionals onderschat echter nog de impact van deze technologie op zijn of haar functie en is onvoldoende op de hoogte.
Het aankomende Food for Financials seminar kijkt naar de stand van zaken op het vlak van robotica en kunstmatige intelligentie. Vormen deze ontwikkelingen een bedreiging voor financiële professionals of biedt het juist veel kansen? Wat zijn dan deze kansen voor verbetering van efficiency en effectiviteit van de financiële functie? Welke eisen stelt dit aan de organisatie van de financiële functie en aan de competentiegebieden van de financiële professional?
Lees verder »
Zelflerende computers zullen in de toekomst mogelijk een deel van het werk van financiële professionals overnemen, maar daarnaast ook financiële specialisten terzijde staan. Wetenschappers die deze technologieën ontwikkelen zijn zich echter vooral ook bewust nog van de beperkingen. Er kan heel veel, maar ook heel veel niet. Wat is hype en wat is echt? Wat kan deze technologie nu echt al, en wat niet? Voor sommigen is kunstmatige intelligentie een nieuwe fase in de evolutie. Anderen zijn te midden van de hype kritischer en zien het slechts als een betere vorm van statistiek. Robots lijken vaak slim, tot je iets verder gaat kijken. Kan een robot creatief zijn? Of nieuwsgierig? Eén ding is echter zeker: de ontwikkelingen gaan snel en zijn niet meer te stoppen, dus het is belangrijk dat ook financiële professionals de juiste kritische vragen weten te stellen.
Eén van die vragen is allicht hoe het zit met singulariteit. Gaan computers mensen binnen enkele decennia inhalen? Of zal het zo snel niet gaan? Hoe ver staan we af van algemene, brede (boven)menselijke kunstmatige intelligentie en bewustzijn, als dat al ooit mogelijk zal worden? Hoewel er nog veel onderzoek gedaan moet worden, vraagt de huidige techniek al om nieuwe capaciteiten van financiële professionals: professionals die weten hoe ze deze nieuwe gereedschappen kunnen toepassen zonder daarbij in bekende valkuilen te trappen of onrealistische beloftes te doen. Om bijvoorbeeld samen te kunnen werken met robots is minimale technische kennis noodzakelijk. Financiële professionals moeten echter wel weten wat ze kunnen verwachten en op welke wijze robots optimaal kunnen worden ingezet.
Eén van de huidige kansen om de efficiency en effectiviteit van de financiële functie te vergroten is Robotic Process Automation (RPA). Maar wat is het verschil tussen RPA en traditionele automatisering? Wat kan RPA momenteel wel en wat niet? Kan RPA omgaan met ongestructureerde en veranderlijke omgevingen? Is RPA zelflerend? Wat zijn de voordelen van RPA? Welke mythes bestaan er rond RPA? Welke organisaties lopen hierin voorop? Wat zijn hun ervaringen?
Robotica en kunstmatige intelligentie zijn van invloed op organisaties, en deze invloed neemt in de toekomst enkel nog verder toe. Discussies hierover zijn echter vaak extreem positief of juist extreem negatief. Dit seminar beoogt met een evenwichtige, open blik de huidige invloed van robotica en kunstmatige intelligentie op de financiële functie te onderzoeken.
Meer informatie over het programma, de workshops en de sprekers treft u onderstaand en in de uitnodiging.
Dinsdag 23 oktober 2018
16:30-20.30 uur (ontvangst vanaf 16.00 uur)
Aula | School of Business and Economics | Maastricht University
Tongersestraat 53, Maastricht (NL)
Nederlands en Engels
€195 (incl. lichte maaltijd en borrel)
4 PE-uren
16.00-16.30 uur | Ontvangst in Ad Fundum met koffie/thee/frisdrank en vlaai |
16.30-16.40 uur | Welkom en inleiding door de dagvoorzitter Prof. dr. Ann Vanstraelen (Maastricht University) |
16.40-17.30 uur | Plenaire voordracht Prof. dr. Bob de Wit (Nyenrode Business Universiteit en Strategy Works) |
17.30-18.15 uur | Plenaire voordracht Dr. Koen Hindriks (TU Delft en Interactive Robotics) |
18.15-18.45 uur | Pauze in Ad Fundum met lichte maaltijd |
18.45-19.40 uur | Workshop ronde 1 |
19.40-20.30 uur | Workshop ronde 2 |
20.30 uur | Afsluiting en borrel in Ad Fundum |
U kunt een keuze maken uit twee workshops. Enkele weken voor aanvang ontvangt u een weblink om uw voorkeur aan te geven.
Plenaire spreker
Bekijk bio »
Prof. dr. Bob de Wit is hoogleraar Strategisch Leiderschap aan Nyenrode Business Universiteit. Daarnaast is hij oprichter en directeur van Strategy Works in Rotterdam, een adviesbureau dat bijna 20 jaar actief is in strategie ontwikkeling. De Wit is tevens lid van meerdere adviesraden waaronder de Journal of Change Management en de Rotterdam Economic Council. Zijn persoonlijke missie is het combineren van academische diepgang en praktische relevantie. Naast zijn werk als hoogleraar, adviseur en directeur van Strategy Works is de Wit schrijver van meerdere boeken. De zesde editie van ‘Strategy: an international perspective’ en vijfde editie van Strategy Synthesis’ zijn in 2017 verschenen. De boeken worden gebruikt op meer dan 200 universiteiten en business schools wereldwijd. Bob de Wit heeft een bachelor degree in Psychologie, een MBA aan het Interdisciplinaire Institute Bedrijfskunde in Delft en een PhD in Management Science aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Beschrijving plenaire voordracht »
Tijdens het aankomende seminar gaat prof. dr. Bob de Wit, hoogleraar strategisch leiderschap aan Nyenrode Business Universiteit en oprichter van Strategy Works, in op de grote veranderingen voor de samenleving die door digitale transformatie in gang worden gezet. Door digitale technologieën en robotisering zullen heel veel banen gaan verdwijnen, en dan vooral in de stabiliserende middenklasse. Daar bovenop kunnen toepassingen van biotechnologie en kunstmatige intelligentie in menselijke robots tot een nieuwe ongelijkheid leiden. Hoe beïnvloedt de digitale transformatie de organisatie waarin u werkt en uw rol in deze organisatie? Hoe kunt u deze ontwikkelingen het hoofd bieden? Hoe ontwikkelt u een toekomstvisie in deze snel veranderende wereld? Deze vragen zullen centraal staan in zijn voordracht.
Plenaire spreker
Bekijk bio »
Dr. ir. Koen Hindriks is een enthousiaste spreker, robot-expert, en oprichter van de startup Interactive Robotics, een spin-off van de TU Delft. In zijn startup ontwikkelt hij innovatieve, sociale robots voor ontvangst, de zorg, het onderwijs, en voor de particuliere markt. In zijn onderzoek aan de TU Delft richt hij zich op de toepassing van kunstmatige intelligentie om machines slimmer te maken zodat ze mensen beter kunnen begrijpen. Koen Hindriks promoveerde aan de Universiteit Utrecht in de kunstmatige intelligentie. Hij werkte 5 jaar als consultant en project manager bij Accenture. Aan de TU Delft richtte hij zich vervolgens op de sociale robotica en het slimmer maken van robots door de toepassing van cognitieve technologie.
Beschrijving plenaire voordracht »
Robot-expert dr. ir. Koen Hindriks, CEO van Interactive Robotics en onderzoeker aan de TU Delft, praat u bij over de belangrijkste ontwikkelingen op het terrein van robotica, artificiële intelligentie, machine learning en deep-learning, en ook uiteraard over zijn eigen onderzoek op dit terrein dat is gericht op het meer sociaal maken van robots. Volgens hem is het in een tijdperk waarin kunstmatige intelligentie onze manier van leven zal ontwrichten, belangrijk om verschil te maken tussen science fiction en de nieuwste ontwikkelingen op dit moment.
Workshop
See profile »
Dr. Gerasimos (Jerry) Spanakis is an assistant professor at the Department of Data Science and Knowledge Engineering at Maastricht University. He is a member of the swarmlab and the RAI (Robot, Agents, Interaction) group. His expertise and research interests lie in the field of areas of text information retrieval, machine learning, data (text) mining and (deep) neural networks. He is passionate about forming correctly modern data ecosystems. He has been involved in several projects applying artificial intelligence techniques in fields like psychology and arts.
Description workshop »
Voor diegenen die nog meer willen weten over de toekomstige ontwikkelingen en verwachtingen op het terrein van robotica en artificiële intelligentie zal dr. Gerasimos (Jerry) Spanakis tijdens één van de workshops ingaan op het werk van de Robots, Agents en Interaction (RAI) groep bij de afdeling Data Science & Knowledge Engineering van Maastricht University. RAI heeft veel ervaring met het ontwerpen en implementeren van machine learning, datamining, computervisie en robotica. Dit omvat een brede knowhow op het gebied van onderzoek naar leren en coördinatie tussen autonome agenten (software of robots), interactie tussen mens en robot, menselijke activiteit en emotieherkenning in HCI / HRI (Human-Computer / Robot Interaction), zwerm en modulaire robotica, geautomatiseerde onderhandelingen en AI.
Workshop
Bekijk bio »
Dimitri Sloof werkt sinds 2013 bij KPMG Nederland en is sinds 2016 medeverantwoordelijk voor de dienstverlening op het gebied van robotics. Hij is expert op het gebied van inrichting van ondersteunende diensten, procesoptimalisatie en robotisering. Vanuit deze rol is hij betrokken bij de organisatie van veel van de evenementen op het gebied van robotisering en de toekomst van ondersteunende diensten. Hij heeft een achtergrond als bankier en heeft ruim 10 jaar advieservaring in alle sectoren. Dit maakt hem een allround expert op het toepassen van robotiserings op de Nederlandse en internationale markt. Hij is een graag geziene gast op conferenties over dit thema en wordt vaak gevraagd om lezingen te geven over deze vernieuwende technologie. Zijn expertisegebieden betreffen: organisatie van activiteiten en governance van de ondersteunende functies, proces robotisering & technologische gedreven proces optimalisatie adviesdiensten, continue verbeteren & proces mining, financieel beheer, strategie realisatie, kosten beheersing, kostprijzen en digitale transformaties.
Beschrijving workshop »
Dimitri Sloof van KPMG Nederland zal met u zijn visie delen op het gebied robotiseren en u de basiskennis bijbrengen met betrekking tot de huidige mogelijkheden van deze oplossing. In zijn sessie licht hij verschillende aspecten van robotisering toe, waaronder: Wat is Robotics Process Automation (RPA)? Welke soorten RPA zijn er en hoe verhoudt zich dit met kunstmatige intelligentie? Wat zijn de voor- en nadelen van verschillende types robotics? Welke ontwikkelingen zijn er in robotics? Wat zien we in de markt? Verder geeft hij veel concrete praktijkvoorbeelden op zowel IT, HR als Finance vlak. Daarnaast denkt hij graag samen met u verder na over proces selectie: het identificeren van processen die geschikt zijn voor robotisering binnen de eigen organisatie. Voor een beperkt aantal deelnemers is er de mogelijkheid een eigen robot te bouwen. Deelnemers maken daarbij kennis met de robotiseringstool UiPath en bouwen een proces in deze tool.
Workshop
Bekijk bio »
René Rateischak is sinds 2016 werkzaam als Innovation scout en AI lead bij de innovatie afdeling van APG (de GroeiFabriek). René heeft als project- en programmamanager ruime ervaring opgedaan in verandertrajecten op het snijvlak van IT en business. In deze rol is hij met name op zoek naar nieuwe samenwerkingen binnen en buiten APG waarbij experimenteren en co-creatie voorop staan. Daarnaast is René verantwoordelijk voor alle AI experimenten die door de GroeiFabriek uitgevoerd worden. René neemt u tijdens het seminar mee in de werking van de GroeiFabriek (de innovatie afdeling van APG) en de opbouw van de AI capability. Ook gaat hij dieper in op een aantal praktijkcases van AI experimenten die APG in co-creatie met andere partijen uitvoert.
Beschrijving workshop »
Hoe pakken AI-toepassingen uit in de praktijk van organisaties? René Rateischak, AI lead bij de APG GroeiFabriek (de innovatie afdeling van APG) laat zien hoe zij innovatie aanpakken en welke concrete AI experimenten op dit moment onderhanden zijn. Wat zijn de eerste toepassingen, bijvoorbeeld op het vlak van deelnemerscommunicatie (o.a. call center), vermogensbeheer en HR? En over welke verdere experimenten wordt er nagedacht?
Workshop
Bekijk bio »
Steven van Uffelen is lead product owner Robotics Process Automation at Rabobank Operations (+3000 FTE). He is responsible for embedding and realising process automation, which includes Robotics (RPA), Artificial Intelligence and Machine Learning. His goal is creating added value to customers by using robots in daily operations. This results in structural efficiency, happy employees and eventually happy customers.
Beschrijving workshop »
Steven van Uffelen, lead product owner Robotics Process Automation bij Rabobank deelt in een workshop met u de ervaringen binnen Rabobank. Rabobank Operations heeft eind 2016 besloten om de mogelijkheden te verkennen van de innovatieve software ‘Robotics Process Automation’. Anderhalf jaar later begeleidt het ‘DevOps team R2D2’s’ meer dan 50 opgeleide Rabomedewerkers die hun eigen robots bouwen waardoor routinematige klussen kunnen afnemen en de dienstverlening aan klanten verbeterd wordt. Op dit moment zijn 50 ‘virtuele medewerkers’ al aan de slag bij Rabobank Operations, die meer dan 60.000 uur handmatig werk uit handen nemen. Daarnaast zijn ook CDD, Compliance, Legal & Risk gestart met robotics om hun werk efficiënter te maken.
Dagvoorzitter
Bekijk bio »
Prof. Dr. Ann Vanstraelen is hoogleraar Accounting & Assurance Services aan de Universiteit Maastricht en is momenteel voorzitter van het departement Accounting & Information Management. Ze coördineert het multidisciplinaire onderzoeksthema “Cultuur, Ethiek en Leiderschap”. Ze behaalde haar doctoraat aan de Universiteit Antwerpen (UFSIA). Haar onderzoeksinteresses hebben in brede zin betrekking op auditing en assurance services, financiële verslaggeving, en deugdelijk bestuur, met een bijzondere focus op de kwaliteit van accounting en auditing. Ze was betrokken in diverse onderzoeksprojecten met opdrachtgevers zoals ACCA, IFAC en de Europese Commissie. Ann Vanstraelen heeft gepubliceerd in diverse tijdschriften waaronder The Accounting Review, Contemporary Accounting Research, Review of Accounting Studies, Auditing: A Journal of Practice and Theory, European Accounting Review, Journal of Accounting, Auditing and Finance, and Accounting and Business Research. Ann Vanstraelen is lid van diverse redactieraden van tijdschriften. Naast haar redactiewerk voor de European Accounting Review, is ze actief betrokken bij de European Accounting Association in diverse functies, waaronder nationale vertegenwoordiger voor Nederland, lid van het permanent wetenschappelijk comité, en voorzitter van het organisatie comité van het 2016 EAA congres. Ann Vanstraelen was een visiting professor op KULeuven, London School of Economics, Stanford University, and University of New South Wales.
Aanmelden kan via Tanja Kicken: t.kicken@maastrichtuniversity.nl of telefoon: 043 – 388 37 55. Bij aanmelding graag uw eventuele voorkeur vermelden voor de workshops.
De Food for Financials seminars worden tweemaal per jaar in samenwerking met YACHT georganiseerd. De seminars in deze reeks bieden een uitstekende gelegenheid om nieuwe inzichten te verwerven, netwerkmogelijkheden en PE-uren.
Bronvermelding
UMIO is the executive branch of Maastricht University School of Business and Economics, a School leading in the fields of economics and international business
UMIO | Maastricht University
Tongersestraat 49
6211 LM Maastricht (NL)
If you want us to keep you posted on our activities, feel free to sign up for our UMIO newsletter:
We belong to a select group of 1% of educational institutes worldwide with a Triple Crown accreditation by AACSB, EQUIS and AMBA