Permanente Educatie
AANBOD OP MAAT
Vanuit een eigen behoefte tot verdere professionalisering willen Raden van Toezicht zich in voorkomende gevallen gezamenlijk verder ontwikkelen en scholen op voor hen relevante thema’s. In samenwerking met Supervisie Limburg ontwikkelt Maastricht University | UMIO maatwerkprogramma’s die voldoen aan deze eisen.
Algemene kenmerken van onze aanpak zijn als volgt:
- Vooraf adviseren wij afhankelijk van de specifieke aanleiding en omstandigheden wat voor de RvT/organisatie relevante thema’s zouden kunnen zijn. In onderling overleg worden ook de doelstellingen bepaald.
- Behalve de leden van de Raad van Toezicht is het te overwegen om afhankelijk van de bijeenkomst ook te laten aansluiten de bestuurder(s), de bestuurssecretaris, de concerncontroller, leden van medezeggenschapsorganen en/of andere stakeholders.
- De gedetailleerde opzet en inhoud wordt altijd op maat gemaakt. De sprekers en begeleiders maken hierbij een duidelijke vertaalslag naar de betreffende raad/organisatie.
- De programma’s bestaan concreet uit één of meerdere dagdelen van 3 of 4 uur en worden geleid door ervaren sprekers die in overleg met de opdrachtgever worden gekozen.
- Het karakter van de bijeenkomsten is interactief.
- Data, tijden en locaties zijn in overleg nader te bepalen.
- Na afloop ontvangen de deelnemers een certificaat van Maastricht University als bewijs van deelname. Deelnemers behalen hiermee geaccrediteerde PE-uren.
Voorbeelden thema’s en leerdoelen
Voorbeelden van thema’s en leerdoelen in een maatwerkprogramma zijn o.a.:
Governance
- Het bieden van een overzicht van relevante ontwikkelingen op het vlak van governance.
- Het vergroten van kennis en bewustzijn van deelnemers over het belang van goede governance, goede besluitvorming en goede informatievoorziening in het kader van het verkleinen van aansprakelijkheidsrisico’s.
- Het bieden van een referentiekader dat helpt om te gaan met integriteitsvraagstukken en belangenverstrengelingen.
- Meer inzicht verkrijgen in de verhoudingen tussen medezeggenschap enerzijds en het bestuur en toezicht anderzijds binnen de organisatie. Hoe kan medezeggenschap op een goede manier worden georganiseerd?
- Meer kennis verkrijgen over toezichthouden op de diverse samenwerkingsverbanden van de organisatie.
- Verder ontwikkelen van de gezamenlijke visie op toezicht en bestuur.
- Update relevante actuele ontwikkelingen in wet- en regelgeving.
- Toezichthouden in lastige situaties.
- Meer kennis verkrijgen over zoeken en werven van goede bestuurders en toezichthouders.
- Beter begrijpen interactie tussen bestuur en toezicht (toezicht dynamica)
Zelfevaluatie
- Vergroten van de praktische kennis en ervaring van de deelnemers op het thema zelfevaluatie en de toepasbaarheid daarvan.
- Vergroten van het inzicht in de eigen rol en de wijze, waarop die wordt uitgeoefend door de bestuurder en de afzonderlijke leden van de RvT.
Digitale transformatie
- Update trends en ontwikkelingen op digitale vlak.
- Zicht krijgen op de impact op de eigen organisatie.
- Beter leren sturen op informatie (meetbaar maken strategische doelen, vertaling naar rapportages/dashboard, toepassen en bijsturen).
- Inzicht krijgen in methodieken om de digitale transitie te begeleiden.
Strategische herijking
- Beter inzicht in proces van strategievorming alsmede de wijze waarop de strategische ambities gevolgd kunnen worden.
Strategisch risico management
- Leren om de theorie van strategisch risicomanagement toe te passen in de eigen organisatie.
DuurzaamheidÂ
- Ontwikkelen van een visie op een integrale benadering van thema duurzaamheid, het vinden van speerpunten die het best passen bij de eigen organisatie, het beleggen ervan en het rapporteren erover.
Teamontwikkeling
- Bevorderen van de ontwikkeling van de RvT als team.
Voorbeelden sprekers en begeleiders
Voorbeelden van sprekers en begeleiders zijn o.a.:
- DR. IR. HANS HOEK (C3) – Hans Hoek is governance adviseur in verschillende sectoren. Hij is gepromoveerd op governance in de gezondheidszorg en droeg bij aan verschillende governancecodes voor die sector. Hij begeleidt evaluatie van toezichthouders en adviseert over governance vraagstukken en belangenconflicten.
- DRS. DANIEL KLINKENBERG RA, RC (ORGFIT) – Daniel Klinkenberg is ruim 20 jaar actief in o.a. de sectoren zorg, wonen, onderwijs en gemeentelijke overheden. Hij is directeur van organisatieadviesbureau ORGfit. Zijn expertise ligt op het vlak van business intelligence, business control en change management.
- HARRY HENSSEN (STROOM ZUID) – Zijn focus is het ontwikkelen van de Raad als team. Harry Henssen is organisatiecoach en consultant en als partner van Stroom Zuid gericht op de ontwikkeling van cultuur binnen organisaties. Hij is meer dan 10 jaar toezichthouder en is als toezichthouder geregistreerd bij UMIO. Harry heeft een uitgebreide internationale ervaring bij een drietal multinationals op gebied van marketing en business management. Meer informatie is te vinden op LinkedIn.