Opnieuw hebben 24 zorgprofessionals en leidinggevenden van Maastricht UMC+ en Radboudumc hun leiderschapsopleiding ‘Bouwen aan toekomstbestendige ziekenhuiszorg’ succesvol afgerond. De opleiding werd hen aangeboden door de Academische Alliantie, de strategische samenwerking tussen beide UMC’s, in samenwerking met Radboud Management Academy en UMIO.
Op donderdagmiddag 19 juni vond in congrescentrum Soeterbeeck de laatste bijeenkomst plaats van de leiderschapsopleiding. Deze bijeenkomst markeerde het einde van een intensief traject waarin persoonlijke ontwikkeling, samenwerking en innovatie centraal stonden. De deelnemers presenteerden de resultaten van hun gezamenlijke projecten aan elkaar én aan de aanwezige leden van de Raden van Bestuur, beleidsadviseurs Alliantie Team en begeleiders. Na afloop volgde een feestelijke receptie, waarbij alle deelnemers hun certificaat kregen uitgereikt.

Opleiding ‘Bouwen aan toekomstig leiderschap’
Radboudumc en Maastricht UMC+ werken in de Academische Alliantie samen aan gezond leven. Als onderdeel van deze samenwerking zijn uit beide umc’s zorgprofessionals en leidinggevenden geselecteerd om deel te nemen aa ndeze opleiding. Leren van elkaar, over de grenzen van de eigen organisatie heen, is een onmisbare inspiratiebron voor het succesvol realiseren van innovatie en samenwerking.
De doelstelling van de opleiding is drieledig. Ten eerste biedt het samenbrengen van professionals uit beide organisaties een waardevolle gelegenheid om elkaar te leren kennen en gezamenlijk kennis en ervaring te delen – een belangrijke stimulans voor de onderlinge samenwerking. Ten tweede richt het traject zich op de individuele professionele ontwikkeling van de deelnemers. Ten derde beoogt het programma de ontwikkeling van beide organisaties én van de samenwerking binnen de Academische Alliantie te ondersteunen.
De opleiding werd voor de tweede keer verzorgd in nauwe samenwerking met Radboud Management Academy en UMIO.
Leren door te doen
De deelnemers kregen tijdens de opleiding de opdracht om een praktijkvraagstuk op te pakken en daar in groepen van vier mee aan de slag te gaan. Belangrijk was dat de gekozen oplossing zou bijdragen aan een van de thema’s van de Academische Alliantie.
Tijdens de bijeenkomst kregen de deelnemers eerst de gelegenheid om hun oplossing aan de hand van een poster aan de aanwezigen te presenteren. Daarna volgde een zogeheten synthesegesprek, waarin telkens één lid van elke groep het idee mocht pitchen bij de aanwezige bestuurders en beleidsadviseurs van het Alliantie Team.
Zo ging een van de groepen aan de slag met het thema ‘Sterk in onderwijs en opleiding’ van de Academische Alliantie. Zij hielden een vurig pleidooi om meer samen op te trekken bij het opleiden van medewerkers in alle functies – onder meer door beter gebruik te maken van elkaars kennis, faciliteiten en opleidingsaanbod.
‘Het was een enorm inspirerende bijeenkomst,’ aldus Lot Winkel, lid van de Raad van Bestuur en CFO van het Radboudumc. ‘Voor mij was het de eerste keer dat ik aanwezig was bij deze opleiding, dus ik stapte er onbevangen in. Maar de creativiteit en bevlogenheid van alle deelnemers heeft echt indruk gemaakt. Je kunt zien dat ze tijdens het traject naar elkaar toe zijn gegroeid. Het enthousiasme spatte er vanaf.’
Gabriël Zwart, lid van de Raad van Bestuur en CFO van Maastricht UMC+, sloot zich daarbij aan. ‘Het is fantastisch om te zien wat er kan ontstaan als collega’s uit beide huizen de krachten bundelen. Dit is precies het soort vernieuwend leiderschap dat we nodig hebben om de uitdagingen in de zorg het hoofd te bieden. Ik hoop dat de deelnemers elkaar ook na de opleiding blijven opzoeken en collega’s stimuleren om hetzelfde te doen.’