Masterclass Eerste Functie als Bestuurder

Masterclass Eerste Functie als Bestuurder

In het kort

Volgende start: 12 september 2024
Locatie: Eindhoven
Adres: Aristo Meeting Center, Vestdijk 30, 5611 CC Eindhoven
Tijdstip: 13.30 – 17.00 uur
PE-Uren: 3
Taal: Nederlands
Kosten: €475 (vrijgesteld van BTW)*

*Als u zich in één keer tegelijk aanmeldt voor meerdere PE-masterclasses, gelden de volgende kortingstarieven:

  • 2 masterclasses € 900,-
  • 3 masterclasses € 1.275,-
  • 4 masterclasses € 1.600,-
  • 5 masterclasses € 2.000,-
  • 6 masterclasses € 2.400,-

Contact

Masterclass Eerste Functie als Bestuurder  Programme Coordinator
Rogier Deumes
Programme Director
+31 6 288 24 290

Wat moet je anders doen?

Het is een veel voorkomende carrièrestap. Je bent als professional of als manager werkzaam en je maakt in de eigen organisatie of elders de stap naar je eerste rol als bestuurder. Het leven wordt dan anders. In plaats van een baas boven je, ben je nu zelf de bestuurlijk verantwoordelijke voor een organisatie. Je bent volgens het Burgerlijk Wetboek ‘behoudens beperkingen in de statuten’ belast met het besturen van de rechtspersoon. De raad van toezicht houdt toezicht op je en is je werkgever, maar jij bent eindverantwoordelijk. Je hebt te maken met de medezeggenschap en allerlei externe stakeholders. Je bent de werkgever van mensen, die vroeger je collega waren. Je bent verantwoordelijk en bevoegd voor alles wat in de organisatie speelt. Mensen kijken anders naar je en reageren anders op je als je bestuurder bent. Je woord kan ineens wet geworden zijn. Je moet je bewust zijn van de impact van wat je zegt en doet en van je voorbeeldfunctie. Terwijl jij het vak nog moet leren, verwacht iedereen vanaf de eerste dag dat jij de bestuurder bent.

Hoe doe je dat? Hoe pak je vanaf het begin je rol als bestuurder? Wat moet je wel en wat vooral niet doen? Hoe zoek je naar samenspel en evenwicht met de RvT? Hoe stel je je op tegenover de medezeggenschap? Hoe geef je leiding aan je MT? Hoe profileer je jezelf ten opzichte van en onderhandel je met externe stakeholders? Welke visie heb je op de organisatie en op je rol? Zet je het beleid van je voorganger door of is het juist tijd voor verandering? Word je van harte ontvangen of is er weerstand tegen je komst? Ben je enig bestuurder of moet je ‘invoegen’ in een bestaande raad van bestuur? Wat kun je van je collega bestuurders leren en waar kies je juist je eigen weg? Hoe organiseer je intervisie buiten de organisatie? Ben je ervan bewust dat niemand in de eigen organisatie op je kan reflecteren zonder eigen belang. Hoe gebruik je de eerste honderd dagen? Kun je rustig rondkijken of moet je direct aan de slag?

De masterclass geeft je inzicht in je nieuwe rol en in de do’s en don’ts in je nieuwe bestuursrol.

Doelgroep

Deze masterclass is bedoeld voor professionals, managers en anderen, die recent hun eerste functie als bestuurder hebben aanvaard in een not for profit organisatie.

Spreker

DR. IR. HANS HOEK – Hans Hoek is de inleider en gespreksleider voor deze masterclass. Hans Hoek is governance adviseur in verschillende not for profit sectoren. Hij is manager en vervolgens interimbestuurder geweest in kleine en grote zorgorganisaties. Hij adviseert bestuurders en toezichthouders over strategische en governance vraagstukken. Hans is coach geweest van veel beginnende en ervaren bestuurders.

Supervisie Limburg

UMIO organiseert met regelmaat Masterclasses die zich primair richten op toezichthouders en bestuurders van organisaties in zowel de publieke als de private sector in de provincie Limburg. Deze masterclasses worden georganiseerd i.s.m. Supervisie Limburg.

Aanmelden

Aanmelden kan via de heer Leo Urlings:

Contact

Masterclass Eerste Functie als Bestuurder Programme Coordinator
Rogier Deumes
Programme Director
+31 6 288 24 290

Meer weten?

Wil je meer informatie over dit programma? Neem dan contact met ons op!

Laatste nieuws

Andere programma's

Download jouw brochure voor de Masterclass Eerste Functie als Bestuurder

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA. De Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.

Download ons programmaoverzicht

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA. De Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.