Permanente Educatie
Gedurende 18 maanden volgt u minstens 6 masterclasses (1 per kwartaal) van 3 uur bij Maastricht University. Daarnaast loopt u stage bij de Raad van Toezicht of Raad van Commissarissen van een bedrijf of instelling.
Permanente Educatie
MAASTRICHT UNIVERSITY, SUPERVISIE LIMBURG en LIMBURGSE WERKGEVERS VERENIGING organiseren een opleiding voor iedereen die geïnteresseerd is in “het houden van toezicht”. Deelnemers zijn in potentie in staat om als lid van een Raad van Toezicht of lid van een Raad van Commissarissen te kunnen functioneren. De opleiding is tevens zeer geschikt voor deelnemers die actief zijn of willen worden in besturen.
Kenmerkend voor dit programma, is een theoretisch kader gekoppeld aan praktische ervaring als trainee bij een instelling of bedrijf. Alle actuele thema’s inzake Good Governance, Risicomanagement, Strategievorming en Finance worden interactief behandeld. Daarnaast zoomen we specifiek in op onder andere Toezichtdynamica (interactie tussen bestuur en toezicht), Belangenverstrengeling en Integriteit, Duurzaam Ondernemen, en Leiderschap, waarbij het motto is “begin bij jezelf”. Ook is er voldoende ruimte voor additionele onderwerpen die de groep voorstelt.
Wij als initiatiefnemers selecteren de deelnemers, helpen met zoeken naar stageplaatsen, monitoren het hele proces en zorgen voor een persoonlijke coach gedurende het hele traject. Neem contact met ons op voor uitvoerige informatie. Om voldoende aandacht voor u te houden, is er een maximaal aantal deelnemers.
Gedurende 18 maanden volgt u minstens 6 masterclasses (1 per kwartaal) van 3 uur bij Maastricht University. Daarnaast loopt u stage bij de Raad van Toezicht of Raad van Commissarissen van een bedrijf of instelling.
Nederlands
Februari 2021
U ontvangt van Maastricht University per masterclass een certificaat met 3 PE-uren. Op het einde van de cyclus heeft u derhalve minstens 18 PE-uren behaald. Ook wordt u ingeschreven in het register van Maastricht University als gecertificeerd toezichthouder. Hiervoor ontvangt u een bijkomend certificaat.
De kosten voor het hele traject bedragen € 2.950,- (vrijgesteld van BTW).
18 PE-uren
Heeft u belangstelling en wilt u meer informatie, neem dan contact op met één van onderstaande personen.
Rogier Deumes
r.deumes@maastrichtuniversity.nl
06-28824290
Leo Urlings
super-visie@outlook.com
06-10561378
Sonja Demandt
demandt@lwv.nl
06-531665509
Tijdens deze masterclass krijg je een samenvatting van de verschillende inzichten en ontwikkelingen in Good Governance voorzien van de theoretische kaders en praktische oplossingen. De essentie en doelen van Good Governance komen uitvoerig aan bod, zeker in relatie met de maatschappelijke taak van publieke instellingen en de specifieke wensen van private ondernemingen. Paralellen? Bijzondere thema’s komen ook aan bod: werkgeverstaak, werving & selectie, hoe belangrijk zijn de soft controls in een team/organisatie, gedrag aan de top, aansprakelijkheid, integriteit en belangenverstrengeling, integraal toezicht, samenwerkingsverbanden, stakeholders, besluitvorming en zelfevaluatie. Afhankelijk van de behoeften van de deelnemers en de actualiteit bepalen we de volgende thema’s van de masterclass Governance. Deze masterclass wordt verzorgd door dr. ir. Hans Hoek.
Hans Hoek is governance deskundige voor de gezondheidszorg. Hij stond aan de wieg van de eerste aanbevelingen voor good governance in de zorg (commissie Health Care Governance, 1999) en leverde een inhoudelijke bijdrage aan de Zorgbrede Governancecode 2017 voor de gezondheidszorg. Hij is in 2007 gepromoveerd op Governance in de Gezondheidszorg. Het model dat hij voor zijn dissertatie heeft ontwikkeld blijkt ook goed bruikbaar voor andere semipublieke sectoren. Hans is verbonden aan C3 adviseurs en managers te Leusden. Hij adviseert en begeleidt met regelmaat bestuurders en toezichthouders rond governance vraagstukken en doet onderzoek naar situaties, waarin er problemen in governance zijn (geweest). Gedrag speelt in die onderzoeken en in zijn advisering een belangrijke rol.
Toezichtdynamica: de interactie tussen bestuur en toezicht van organisaties in de publieke sector en het effect daarvan op het functioneren van de Raad van Toezicht of Raad van Commissarissen. In deze masterclass staat de interactie tussen bestuur/directie en het interne toezicht (RvT/ RvC) centraal. De leidende vraag is welke factoren beïnvloeden of bepalen deze interactie en wat kan of zou dit moeten betekenen voor het gedrag van toezichthouders? Dit alles met als doel om als (nieuwe) toezichthouder/commissaris een beter beeld te krijgen wat onder welke omstandigheden “de goede dingen” zijn om te doen en wanneer doe je de dingen goed”. Deze masterclass wordt verzorgd door dr. Marc van Ooijen MBA-H.
Marc van Ooijen is een ervaren bestuurder (PSW / Gehandicaptenzorg en De Zorggroep Noord en Midden Limburg / VVT) en toezichthouder (Woonpunt / woningcorporatie, Pluryn en Cello / gehandicaptenzorg). Hij is in 2013 gepromoveerd op het proefschrift ‘Toezichtdynamica, een exploratief kwalitatief onderzoek naar het functioneren van Raden van Toezicht in de Nederlandse gezondheidszorg’. Hij publiceert regelmatig blogs en artikelen over governance, is vice voorzitter van de NVZD (Nederlandse Vereniging van Zorgbestuurders) en lid van de Innovatie- en Adviescommissie Zorgbrede Governance-code van de Branche-organisaties Zorg (BOZ). Ten slotte is hij arbiter bij het Scheidsgerecht Gezondheidszorg.
Strategisch management gaat zowel over het bepalen van de strategische koers alsmede over de implementatie van de strategische doelen. Door het stellen van 7 vragen ben je in staat om de strategische koers te bepalen en de voortgang van de doelstellingen te bewaken. Met behulp van de Strategische Kaart zullen de 7 stappen besproken worden. De verbinding tussen het voeren van de dialoog met alle stakeholders, implementatie van de strategie en het monitoren van het proces komen expliciet aan bod tijdens deze materclass. De masterclass wordt verzorgd door drs. Maurice Franssen RA RC.
Maurice Franssen is partner bij Orgfit sinds 1 april 2017. Voorheen heeft hij 25 jaar bij Deloitte gewerkt. Als partner bij Deloitte consulting stuurde hij de regionale praktijk aan van Brabant en Limburg. Hij is ruim 25 jaar professioneel actief in ‘het publieke domein’ (zorginstellingen, openbaar bestuur, onderwijsveld en volkshuisvesting), alsmede de private markt. De advisering richt zich primair op strategische vraagstukken, zoals het herijken van de strategie, transformeren van organisaties, begeleiden van groei (zowel zelfstandig als middels fusie), doorlichten van organisaties en het toekomstbestendig inrichten van organisaties. Naast de ‘ontwerpkant van organisaties’, gaat zijn bijzondere belangstelling uit naar de implementatie van de strategie. Maurice is een expert op het vakgebied management control. Hij adviseert en begeleidt organisaties die willen innoveren en tegelijkertijd de basis op orde moeten hebben. Maurice is auteur van meerdere boeken. Zijn meest recente boek uit 2015 is de nummer 1 bestseller ‘Management control, dynamisch balanceren tussen basis op orde en innovatie’. Hij is als docent verbonden aan de Universiteit van Maastricht waar hij theorie en praktijk verbindt in de leergang ‘masterclass management control’. Tijdens de masterclass worden klassieke methoden en technieken gecombineerd met moderne vormen van beheersing van gedrag van mensen in de organisatie: past, present én future control.
Betrouwbare en relevante informatie zal in de toekomst een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Waar nu de eerste stappen zijn gezet, worden de vervolgstappen reeds gepland. Betrouwbare en relevante informatie wordt steeds meer een gezamenlijk speelveld van de business controller, de informatie manager en de primaire en ondersteunende proceseigenaren. Een goede implementatie hiervan vereist een lange termijn visie, waarbij de inrichting met de onderneming kan meegroeien. Deze masterclass gaat in op de vraag hoe betrouwbare en relevante informatie toegevoegde waarde levert voor de ontwikkeling en beheersing van de organisatie. De focus komt daarbij te liggen op de volgende onderdelen: 1) meetbaar maken strategische doelen; 2) vertaling naar rapportage / dashboard; en 3) toepassen en bijsturen. Deze masterclass wordt verzorgd door Drs. Daniel Klinkenberg RA RC.
Daniel Klinkenberg is ruim 20 jaar actief in o.a. de sectoren zorg, wonen, onderwijs en gemeentelijke overheden. Hij is directeur van organisatieadviesbureau ORGfit. Zijn expertise ligt op het vlak van business intelligence, business control en change management.
Wat verstaan we onder de begrippen belangenverstrengeling en integriteit? Wat wordt bedoeld met “de schijn van belangenverstrengeling”? Eén van de uitgangspunten van deze masterclass is dat je niet kunt besturen zonder belangenafweging. De governance codes benoemen het thema belangenverstrengeling prominent. Is er sprake van dubbelfuncties? Is het een thema bij de relaties waar je zaken mee doet? Waar liggen de grenzen? Is er een cultuur in het bedrijf of instelling waar deze kwesties aan de orde gesteld kunnen worden? Waar melden bij twijfels over integriteit? Hoe gaat de top van de organisatie om met deze zaken? Voorbeeldgedrag? Verschillend denken over deze thematiek leidt in veel gevallen tot echte dynamiek in de boardroom. Deze masterclass wordt verzorgd door dr. ir. Hans Hoek.
Hans Hoek stond aan de wieg van de eerste aanbevelingen voor good governance in de zorg (commissie Health Care Governance, 1999) en hij leverde een inhoudelijke bijdrage aan de Zorgbrede Governancecode 2017 voor de gezondheidszorg. Zijn ontwikkelde model is ook zeer goed toepasbaar in andere semi-publieke sectoren. Hij adviseert en begeleidt met regelmaat bestuurders en toezichthouders rond governance vraagstukken en doet onderzoek naar situaties, waarin er problemen in governance zijn (geweest). Gedrag speelt in die onderzoeken en in zijn advisering een belangrijke rol.
Risicomanagement is primair bedoeld om onzekerheid beter beheersbaar te maken. Uitgangspunt hierbij is dat risico’s niet statisch zijn maar meebewegen met de ontwikkelingen in een organisatie. Welke tools heb je nodig om een risicobeheersplan te maken? Hoe krijg je inzicht en grip op de risico’s in uw organisatie? In deze masterclass worden de 4 pijlers van modern risicomanagement behandeld en wordt risicomanagement duidelijk gepositioneerd in de governance cyclus. De masterclass wordt verzorgd door Frank van Attekum.
Frank van Attekum is ruim 40 jaar actief voor openbaar bestuur, ziekenhuizen en zorginstellingen, onderwijsveld en volkshuisvesting als consultant, docent, auteur en toezichthouder. Frank is als partner-gevolmachtigde tot 1 juni 2014 verbonden geweest aan Deloitte Consulting toen hij is uitgetreden vanwege het bereiken van de statutair verplichte uittrede-leeftijd van 60 jaar. Sindsdien is hij actief als zelfstandig management consultant in associatie met Deloitte en ORGfit. Binnen het brede vakgebied van governance is Frank expert op het gebied van risicomanagement. Hij is in dat vakgebied als docent verbonden aan de Business School van de Universiteit van Maastricht. Eerder vervulde hij docentschappen op het gebied van fiscaliteit aan de Belastingacademie en Universiteit Leiden en was hij als docent verbonden aan Nyenrode University (MBA Public Governance). Zijn praktische ervaring als toezichthouder is gebaseerd op diverse commissariaten, onder meer bij Woningstichting Sint Mathias, bij het Integraal Kankercentrum Limburg, bij het Regionaal Opleidingscentrum Leeuwenborgh en bij Deloitte op voordracht van de partners. Momenteel is Frank lid van de raad van toezicht van Maastro Clinic, het radiotherapeutisch centrum in Limburg en voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Radar, een organisatie voor ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking in Zuid-Limburg.
Circulaire economie, duurzaamheid en maatschappelijk organiseren zijn niet meer weg te denken uit de maatschappelijke discussie en hebben ook hun weg naar wetgeving en governance codes gevonden. Er is toegenomen aandacht voor ethisch en integer handelen en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Met deze trends ontstaan kansen en risico’s voor bedrijfsvoering en imago. Tevens neemt de vraag naar niet financiële informatie toe. Voor bestuurders en toezichthouders rijst de vraag hoe je omgaat met de verantwoordelijkheden, die verder gaan dan de kerntaak alleen. Hoe vul je die bredere maatschappelijke verantwoordelijkheid in en maak je deze bestuurbaar? Hoe stel je deze maatschappelijke meerwaarde en impact scherp? Bij het invullen van maatschappelijk ondernemen gaat het over thema’s als stakeholdermanagement, tevreden medewerkers, het voorkomen van verspilling, duurzaam vastgoed, materiaal- en afvalstromen, circulair inkopen, social return, duurzame ketenpartners, voorbeeldgedrag en een duurzaam imago. In veel organisaties is vastgoed een belangrijk aangrijpingspunt voor verduurzaming. Deze masterclass gaat specifiek in op een integrale benadering van deze duurzaamheidthema’s, het vinden van speerpunten die het best passen bij de eigen organisatie, het beleggen ervan en het rapporteren erover. Deze masterclass wordt verzorgd door drs. ir. Tibor Goossens.
Tibor Goossens zet zijn ruime ervaring op het gebied van strategie- en organisatieontwikkeling in, om organisaties te helpen bij het versterken van hun duurzaamheids- en circulariteitsprestatie. Hij is erop gericht om talenten van aanwezige professionals aan te spreken, samen op te trekken en ruimte te creëren rondom een concreet veranderdoel.
Datum | Tijdstip | Thema | Docent | Locatie |
---|---|---|---|---|
4 februari 2021 (groep 1) en 9 februari (groep 2) | 13.30-16.00 uur | Governance: Wat wil je weten? Wat kan je vragen? Wat moet je voelen? | Hans Hoek | Vanwege de verlengde coronamaatregelen zijn we genoodzaakt digitaal te starten |
28 april 2021 | 9.30-13.00 uur | Toezichtdynamica | Marc van Ooijen | Bonnefantenmuseum |
28 april 2021 | 13.30-17.00 uur | Strategische Herijking: Past onze organisatie nog wel bij de gekozen strategie? | Maurice Franssen | Bonnefantenmuseum |
16 september 2021 | 9.30-13.00 uur | Managementinformatie en Data Analytics | Daniel Klinkenberg en Jerry Lenaerts | Locatie nader te bepalen |
16 september 2021 | 13.30-17.00 uur | Governance: Belangenverstrengeling en Integriteit | Hans Hoek | Locatie nader te bepalen |
17 november 2021 | 9.30-13.00 uur | Strategisch Risicomanagement: Van waarde behouden naar waarde creëren | Frank van Attekum | Locatie nader te bepalen |
17 november 2021 | 13.30-17.00 uur | Duurzaam Ondernemen | Tibor Goossens | Locatie nader te bepalen |
Wanneer de theorie niet meer helpt; voorbeelden uit de praktijk – Een goed toezichthouder doet aan permanente educatie en kan bogen op ervaring. Maar soms slaat de vlam plotseling in de pan. Onenigheid tussen de toezichthouders of met de Raad van Bestuur. Vermoedens van fraude of ander ongewenst gedrag. Op die momenten maak je plots meer uren dan normaal. Het aantal vergaderingen verviervoudigt en de kans om in de krant te komen explodeert. Opeens moet je als Raad kiezen voor eigen veiligheid of … die van de organisatie. In dit seminar kijken we samen, interactief en stap voor stap naar reële casussen uit de praktijk, en onderzoeken we waar jouw kracht en oplossingsvoorkeuren liggen. Want een gewaarschuwd mens telt voor twee, maar een voorbereide toezichthouder voor vier. Deze masterclass wordt verzorgd door ir. Peter Thuis.
Peter Thuis (1970) is bedrijfskundige (TUE,UM), deed permanente educatie bij INSEAD en HARVARD, waaronder op dit moment een Executive Master bij INSEAD. Hij heeft 30 jaar ervaring in het onderwijs en de zorg. Peter is bestuursvoorzitter en heeft 12 jaar ervaring met toezichthouders. Peter Thuis is op dit moment voorzitter van de RvT van MeanderGroep en lid van de RvC van Rabobank RE. Eerder was hij toezichthouder in het onderwijs, voorzitter van rekenkamers, en lid van de onafhankelijke commissie voor beleidsevaluatie van de provincie Limburg. Van zijn hand verschenen meerdere studieboeken voor het hoger onderwijs op het gebied van management & organisatie.
Circulaire economie, duurzaamheid en maatschappelijk organiseren zijn niet meer weg te denken uit de maatschappelijke discussie en hebben ook hun weg naar wetgeving en governance codes gevonden. Er is toegenomen aandacht voor ethisch en integer handelen en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Met deze trends ontstaan kansen en risico’s voor bedrijfsvoering en imago. Tevens neemt de vraag naar niet financiële informatie toe. Voor bestuurders en toezichthouders rijst de vraag hoe je omgaat met de verantwoordelijkheden, die verder gaan dan de kerntaak alleen. Hoe vul je die bredere maatschappelijke verantwoordelijkheid in en maak je deze bestuurbaar? Hoe stel je deze maatschappelijke meerwaarde en impact scherp? Bij het invullen van maatschappelijk ondernemen gaat het over thema’s als stakeholdermanagement, tevreden medewerkers, het voorkomen van verspilling, duurzaam vastgoed, materiaal- en afvalstromen, circulair inkopen, social return, duurzame ketenpartners, voorbeeldgedrag en een duurzaam imago. In veel organisaties is vastgoed een belangrijk aangrijpingspunt voor verduurzaming. Deze masterclass gaat specifiek in op een integrale benadering van deze duurzaamheidthema’s, het vinden van speerpunten die het best passen bij de eigen organisatie, het beleggen ervan en het rapporteren erover. Deze masterclass wordt verzorgd door drs. ir. Tibor Goossens.
Tibor Goossens zet zijn ruime ervaring op het gebied van strategie- en organisatieontwikkeling in, om organisaties te helpen bij het versterken van hun duurzaamheids- en circulariteitsprestatie. Hij is erop gericht om talenten van aanwezige professionals aan te spreken, samen op te trekken en ruimte te creëren rondom een concreet veranderdoel.
Datum | Tijdstip | Thema | Docent | Locatie |
---|---|---|---|---|
25 juni 2021 | 9.30-13.00 uur | Kritische Momenten voor de Toezichthouder | Peter Thuis | Locatie nader te bepalen |
25 juni 2021 | 13.30-17.00 uur | Duurzaam Ondernemen | Tibor Goossens | Locatie nader te bepalen |
19 november 2021 | vanaf 13.00 uur | Governance – oogsten en verder groeien
Uitreiking certificaten als gecertificeerd toezichthouder en inschrijving in register Maastricht University | Hans Hoek | Locatie nader te bepalen |
Gezien de grote belangstelling starten we in februari 2021 met een nieuwe groep aankomende toezichthouders. Om te leren én te ervaren wat de rol is van een toezichthouder, geven we onze deelnemers niet alleen kennis mee, maar ook een boeiende praktijkervaring in de vorm van traineeship bij een Raad van Toezicht (RvT) of Raad van Commissarissen (RvC) van een organisatie. Wij helpen met zoeken naar de juiste match die voor zowel de orderneming als de trainee passend zijn.
Trainees nemen deel aan de reguliere vergaderingen van de RvT/RvC en worden in de gelegenheid gesteld te participeren in de commissievergaderingen en aan de overleggen met stakeholders, themadagen, etc. Praktisch gezien draait de trainee volledig mee in de RvT/RvC, echter zonder stemrecht. In deze opzet zijn er voldoende mogelijkheden om bijzondere deskundigheden van de trainee te gebruiken. Trainees worden geacht aanwezig te zijn op bijeenkomsten waar de leden van de RvT/RvC uitgenodigd worden.
Op verzoek van de RvT/RvC overlegt de trainee een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Op verzoek van de RvT/RvC ondertekent de trainee een geheimhoudingsverklaring. Het traineeship duurt 12 maanden. Voor aanvang van het traineeship vindt er een kennismakingsgesprek plaats met de RvT/RvC en de bestuurder van de organisatie. Tijdens het traineeship zullen er voldoende momenten ingebouwd worden om ervaringen tussen de trainees uit te wisselen. Dit geschiedt per definitie ook in de Masterclasses. Aan het einde van de periode organiseren de samenwerkende organisaties een bijeenkomst waar de trainees reflecteren op hun traineeship. De trainee heeft een eigen verantwoordelijkheid om invulling te geven aan het traineeship.
Elke trainee krijgt vanuit de RvT/RvC een coach toegewezen die voornamelijk als sparringpartner optreedt van de trainee. Deze vaste coach beschouwt de trainee meer vanuit het gezichtspunt of hij of zij een potentiële toezichthouder kan zijn.
Wat verwachten we van een coach?
De coach en trainee bereiden de RvT/RvC vergaderingen voor. Bij vraagstukken krijgt de trainee een toelichting van de coach. De trainee ontvangt voldoende informatie om in de loop van het traineeship beslissingen te nemen. De coach en trainee plannen een afspraak om vooruit te blikken, een tussenevaluatie en een eindevaluatie. Bij elke evaluatie wordt in kaart gebracht welke stappen gezet worden en wat hiervoor nodig is. De coach en trainee voeren de zelfevaluatie gesprekken. De coach en de trainee bepalen in overleg de intensiteit van de gesprekken. De ervaring leert dat deze gesprekken vaak voorafgaand aan een RvT/RvC vergadering plaatsvinden. Naast de vaste coach is het denkbaar dat binnen de RvT/RvC verschillende leden als sparringpartner optreden gerelateerd aan specifieke thema’s. Op het eind van het traineeship evalueren we samen met de vaste coach het traject.
Wilt u meer informatie?
Leo Urlings geeft u graag een toelichting: Supervisie Limburg | Leo Urlings | leo.urlings@gmail.com | 06-10 56 13 78