Masterclass Governance: De Rollen en Taken van de Bestuurssecretaris

Masterclass Governance: De Rollen en Taken van de Bestuurssecretaris

In het kort

Volgende start: 18 april 2024
Locatie: Online en Eindhoven
Tijdstip: 10.00 - 12.00 en 13.30 - 17.00 uur
PE-Uren: 5
Taal: Nederlands
Kosten: €475 (vrijgesteld van BTW)

Als u zich in één keer tegelijk aanmeldt voor meerdere PE-masterclasses, gelden de volgende kortingstarieven:

  • 2 masterclasses € 900,-
  • 3 masterclasses € 1.275,-
  • 4 masterclasses € 1.600,-
  • 5 masterclasses € 2.000,-
  • 6 masterclasses € 2.400,-

Aankomend evenement:

UMIO Inspiration Day
13 juni 2024

Contact

Masterclass Governance: De Rollen en Taken van de Bestuurssecretaris  Programme Coordinator
Rogier Deumes
Programme Director
+31 6 288 24 290

Een onmisbare rol

In steeds meer organisaties vervult de bestuurssecretaris/secretaris van de raad van bestuur een onmisbare rol. Hij/zij ondersteunt de RvB bij besluitvorming, informatie en communicatie. De bestuurssecretaris is meestal ook ambtelijk secretaris van de RvC/RvT. Zij/hij functioneert al governance geweten van de organisatie en vervult soms ook een rol in de compliance. Hij/zij is een trait d’union tussen de RvB en de organisatie en draagt (mede)verantwoordelijkheid voor correcte procedures en processen rond besluitvorming en medezeggenschap over en goedkeuring van bestuursbesluiten. Afhankelijk van de opleiding en achtergrond én belangstelling verricht de secretaris ook andere taken. Er is dus een ruime variëteit in de vormgeving en de invulling van de rol. Alle secretarissen hebben echter één ding gemeen, zij zijn de rechterhand van de RvB en met die RvB verbonden. Dat is een uitdagende rol, die echter ook loyaliteitsvraagstukken met zich mee kan brengen.

Dit onderwerp bestaat uit twee delen. De masterclasses zijn als tweeluik te volgen of apart als individuele masterclass.

Masterclass ‘de Bestuurssecretaris’ deel I geeft inzicht in de verschillende rollen, die de secretaris moet en kan spelen, de mogelijke taakopvattingen en de dilemma’s die met rol en taakopvatting te maken hebben. Aan wie is de secretaris loyaal, waarom en hoe gaat hij/zij daarmee om, zeker in crisissituaties? Met welke maatschappelijke ontwikkelingen rond governance, compliance, wetgeving, privacy, transparantie en integriteit heeft de secretaris te maken? Wat is haar/zijn rol ten opzichte van de medezeggenschapsorganen en hun voorzitters en ambtelijk secretarissen? Hoe ondersteunt de secretaris de RvT/RvC en in het bijzonder de voorzitter daarvan? Op welke wijze heeft de secretaris toegang tot de toezichthouders? Hoe voorkomt de secretaris een rol als ‘schaduwbestuurder’? In welke mate geniet zij/hij het vertrouwen van de top en van de organisatie? Hoe toegankelijk is hij/zij? Deze en andere vragen komen aan de orde in de Masterclass voor de bestuurssecretaris in zorg, welzijn, onderwijs, cultuur, sport, branche- en beroepsverenigingen, goede doelen fondsen en andere organisaties.

Masterclass ‘de Bestuurssecretaris’ deel II biedt verdere verdieping van genoemde vragen door behandeling van casuïstiek.

Voor beide delen is de inhoud zowel voor de secretaris als voor zijn bestuurder van belang. Het kan dus ook interessant zijn om als (voorzitter van de) RvB samen met de bestuurssecretaris aan de masterclass deel te nemen.

Data, tijden en locatie

Deel I: 27 maart 2024 | 10.00 – 12.00 uur | Online | 2 PE-uren

Deel II: 18 april 2024 | 13.30 – 17.00 uur | Aristo Meeting Center, Vestdijk 30, 5611 CC Eindhoven | 3 PE-uren

Kosten

Beide masterclasses (deel I en II) gezamenlijk € 475 (vrijgesteld van BTW)

Spreker

FRANK DE VRIES – Frank de Vries (1956) werkte ruim 25 jaar bij het CNV en Vakbond de Unie als manager, bestuurder en regiovoorzitter. In die rollen vervulde hij vele bestuurlijke functies, zowel landelijk als regionaal.

Tussen 2004 en 2019 was Frank bestuurssecretaris bij Arcus College, dat in 2019 fuseerde met Leeuwenborgh tot het huidige Vista College, een groot regionaal opleidingscentrum voor beroepsonderwijs in Limburg. In 2019 heeft het College van bestuur Frank gevraagd de, in het MBO relatief onbekende, functie van Ombudsman vorm te geven resp. toekomstbestendig in te richten.

Frank is sedert vele jaren actief als bestuurslid bij diverse maatschappelijke organisaties. Deze ervaringen gecombineerd met zijn ervaringen als bestuurssecretaris vormen voor Frank de basis om een boeiende Masterclass te leiden.

Doelgroep

Van deelnemers wordt verwacht dat zij ervaring hebben als toezichthouder óf dat ze zich terdege willen voorbereiden op een eerste toezichthoudende rol. De Masterclasses zijn tevens expliciet bedoeld voor directeuren, secretarissen, bestuurders en professionals die vakmatig met toezicht te maken hebben, zoals advocaten en accountants. Deelnemers komen uit verschillende delen van de (semi-)publieke en private sector. Deze diversiteit is zeer verrijkend.

Supervisie Limburg

UMIO organiseert met regelmaat Masterclasses die zich primair richten op toezichthouders en bestuurders van organisaties in zowel de publieke als de private sector in de provincie Limburg. Deze masterclasses worden georganiseerd i.s.m. Supervisie Limburg.

Aanmelden

Aanmelden kan via de heer Leo Urlings:

Contact

Masterclass Governance: De Rollen en Taken van de Bestuurssecretaris Programme Coordinator
Rogier Deumes
Programme Director
+31 6 288 24 290

Meer weten?

Wil je meer informatie over dit programma? Neem dan contact met ons op!

Laatste nieuws

Andere programma's

Evenementen

Download jouw brochure voor de Masterclass Governance: De Rollen en Taken van de Bestuurssecretaris

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA. De Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.

Download ons programmaoverzicht

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA. De Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.